Gezondheid

wintertenen en winterhanden

In de winter hebben sommige mensen last van wintertenen of winterhanden. De medische term voor deze kwaal is perniones. Dit is redelijk pijnlijk en kan dus best voorkomen worden, maar later meer hierover.

Hoe krijg je wintertenen of winterhanden?
Dit komt omdat de oppervlakkige bloedvaatjes hun werk door de kou niet meer goed kunnen doen. Daardoor ontstaat er een probleem met de bloedtoevoer in de handen en voeten. Binnenin blijft de temperatuur wel juist, maar de temperatuur van de huid zakt, als deze temperatuur te laag wordt, dan brengt ons lichaam in normale omstandigheden een beschermingsmechanisme in werking waardoor de bloedvaatjes worden opengezet. Bij mensen met perniones reageren de vaten anders. De grotere vaten, die dieper in de huid liggen zullen na blootstelling aan kou langdurig dichtknijpen. De kleine vaatjes die aan de oppervlakte van de huid liggen, die gaan dan weer maximaal openstaan.

Het beste kan u dit uiteraard voorkomen, want voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. U draagt het best warme isolerende kledij. Dus dikke sokken en handschoenen, alles dient goed ruim te zijn, en niet te strak aan te spannen rond uw huid. Ook goeie isolerende en waterdichte schoenen zijn zeer belangrijk. Probeer ook zoveel mogelijk temperatuurswisselingen te voorkomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *