Voeding

Vitamine K en bloedstolling.

Waar heeft ons lichaam vitamine K voor nodig ?

vitamine-kVitamine K is een vetoplosbare vitamine (een vitamine die net als de vitaminen A, D en E voornamelijk aanwezig is in het vet van voedingsstoffen). We hebben deze vitamine nodig omdat deze een belangrijke rol speelt in de bloedstolling.

Zo krijgen pasgeboren kindjes tot op de leeftijd van drie maanden extra vitamine K, omdat zij nog niet over voldoende darmbacteriën beschikken. Ook om hersenbloedingen te voorkomen geeft men deze vitamine aan zuigelingen.

Vrouwen die last hebben van hevige bloedingen tijdens de menstruatie doen er ook goed aan om extra vitamine K te nemen.  Bij een tekort aan vitamine K zal men dan ook vaak merken dat de menstruaties heviger verlopen.  Ook zal men vlugger en vaak zonder verklaarbare reden een bloedneus krijgen.  Mensen die veel antibiotica slikken of die regelmatig ziek zijn aan de darmen doen er ook goed aan om extra vitamine K te nemen.

Gelukkig is een tekort aan vitamine K eerder zeldzaam. Het komt vooral voor bij pasgeboren baby’s en bij mensen die lange tijd antibiotica moesten nemen. Dit komt doordat de aanwezigheid van darmbacteriën niet correct is in deze gevallen.

Voor een teveel aan vitamine K moet men geen schrik hebben, omdat dit in principe niet voorkomt. Zelfs als men extra vitamine K aan de hand van supplementen neemt, zal er geen overdosering zijn. Toch moet men voorzichtig zijn met hoge doseringen vitamine K (bijvoorbeeld bij het nemen van multivitamines) als men bloedverdunnende medicijnen neemt.  Een hoge dosis vitamine K kan de werking van de bloedverdunnende medicijnen doen verloren gaan. Als men multivitamines wilt nemen met vitamine K in, en men gebruikt bloedverdunners; dan raadpleegt men best een arts.

Waar zit vitamine K van nature in ?

Vitamine K wordt voor het grootste deel door ons lichaam zelf aangemaakt in de dikke darm. Dit gebeurt vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden. Toch zijn de hoeveelheden die in de dikke darm aangemaakt worden onvoldoende. Andere natuurlijke bronnen van vitamine K zijn: bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, erwten, volkoren producten, mager vlees, yoghurt, eierdooiers en vis.

Vormen van vitamine K

Er zijn eigenlijk drie vormen van vitamine K:

  • Vitamine K1: deze is vooral terug te vinden in bladgroenten.
  • Vitamine K2: deze vinden we vooral in vlees en kaas.
  • Vitamine K3: deze vorm van vitamine K is een synthetische vorm en is niet geschikt voor menselijke consumptie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *