Voeding

vitamine D: laat de zon in je hart.

Wat is vitamine D ?

vitamine-dVitamine D zorgt er in ons lichaam voor dat calcium wordt opgenomen.  Op die manier is vitamine D van groot belang voor de kwaliteit van onze beenderen. Het wordt onder de invloed van het zonlicht gevormd in ons lichaam.   

Waar vind je vitamine D ?

Dagelijks heb je een hoeveelheid tussen de 5 en de 10 microgram nodig.  In principe is dit geen enkel probleem; want van zodra we dagelijks een half uurtje buiten zijn, bereiken we deze hoeveelheid.  In de voeding komt vitamine D voornamelijk voor in vette vis, levertraan, eieren en boter.  Sommige margarines worden verrijkt met vitamine D.

Een tekort aan vitamine D kan voorkomen bij:

  • mensen met een donkere huid,
  • mensen die weinig buiten komen overdag (bijvoorbeeld mensen die steeds ’s nachts werken of voortdurend binnen zijn),
  • bij personen ouder dan 65 jaar, omdat de huid dan dunner wordt,
  • bij gesluierde vrouwen,
  • bij mensen die weinig vetrijk voedsel eten.

Hoe ondervind je een tekort aan vitamine D ?

Een typische ziekte bij een tekort aan vitamine D is de Engelse ziekte ofwel rachitis.  Mensen die te weinig vitamine D hebben, zullen ook last hebben met hun tanden en pijn hebben in de botten.  De spieren worden slapper en er ontstaat vlugger botontkalking.  Niet zelden gebeurt het dat mensen een heup breken ten gevolge van een gebrek aan vitamine D.

Het is dan ook een uitstekende bescherming tegen osteoporose.  Verder kan vitamine D ook ingezet worden om psoriasis (een huidziekte) aan te pakken.  Voldoende vitamine D opnemen zorgt ervoor dat de weerstand verhoogt, vooral in de wintermaanden.  Verder merkt men dat vitamine D nodig is voor een goede werking van de nieren en dat het de tanden en de botten sterker maakt.

Teveel vitamine D nemen is in principe niet giftig.  Toch raadt men aan om de dagelijkse hoeveelheid rond de vijf microgram te houden.  Om schadelijke effecten te bekomen moet men maandenlang dagelijks meer dan 250 microgram gebruiken.  Het risico ontstaat dan dat er aderverkalking optreedt en ook wordt de kans op een hartziekte groter.  

De dosis van vijf microgram per dag mag wel vermeerderd worden naarmate men ouder wordt.

Vitamine D en allergieën

Recent onderzoek in de Verenigde staten heeft aan het licht gebracht dat bij jongeren tot 17 jaar de kans op een allergie groter is als zij een lage hoeveelheid vitamine D hebben.  Bij volwassenen werd dit verband niet vastgesteld.  De onderzoekers benadrukken hierbij wel dat het tekort aan vitamine D niet de oorzaak is van de allergie; maar het vergroot mogelijks het risico.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *