Voeding

Vitamine B6: manusje van alles

Wat is vitamine B6 ?

vitamine-b6.jpgVitamine B6 heeft heel wat functies in het lichaam te vervullen.  Deze vitamine wordt met een chemische benaming ook wel pyridoxine genoemd.
Vitamine B6 is een deel van het vitamine B complex.  Dit complex bestaat uit een grote groep van verschillende vitaminen die elk hun eigen taak vervullen in ons lichaam; maar die ook niet zonder elkaar kunnen.  Een gebrek aan één van de vitaminen uit het B complex leidt er  toe dat ook de andere vitaminen hun taak niet naar behoren kunnen vervullen.

Wat is de rol van vitamine B6 ?

Vitamine B6 is voor heel wat zaken in ons lichaam verantwoordelijk:

  • het regelt de werking van het zenuwstelsel,
  • het zorgt voor een mooie huid,
  • het is belangrijk bij de vorming van rode bloedlichaampjes,
  • het vervult een aantal belangrijke taken in de zenuwen en de spieren,
  • het speelt een belangrijke rol in de verwerking van vetten en eiwitten.

Bij een tekort aan vitamine B6 merkt men dat men hoofdpijn krijgt, jeuk en uitslag aan de geslachtsdelen, diarree en ook aambeien.

Soms krijgt men ook last van haarschilfertjes.  Men heeft minder weerstand tegen allerlei infecties en ook al voelt men zich vermoeid; toch lukt het moeilijk om in slaap te vallen.  Mensen die nooit dromen of die zich nooit kunnen herinneren waarover zij gedroomd hebben, moeten ook bedacht zijn op een tekort aan vitamine B6.

Uiteindelijk kan een gebrek aan vitamine B6 leiden tot een vorm van bloedarmoede.  Typerend voor deze vorm van bloedarmoede is dat het innemen van ijzersupplementen (wat normaal gezien de bloedarmoede doet verdwijnen) het probleem nog erger maakt.  Men vermoedt eveneens dat de vorming van nierstenen een gevolg zou kunnen zijn van een tekort aan vitamine B6.

Een extra inname van vitamine B6 wordt voornamelijk aangeraden aan personen die veel eiwitten eten, zoals beroepssporters.  Mensen met reuma (vooral ter hoogte van de handen), een slechte adem of aderverkalking doen er ook goed aan om extra vitamine B6 te nemen.

Bij het innemen van extra vitamine B6 moet men er wel goed op letten dat pyridoxine voldoende aanwezig is in het supplement.  Nogal vaak is dit slechts in geringe mate aanwezig in de supplementen omwille van de kostprijs.  Een vitaminepreparaat waarin voldoende vitamine B6 in aanwezig is, zal dus normaal gezien niet zo goedkoop zijn.

Waar vind je vitamine B6 ?

Voedingsmiddelen waar een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B6 in aanwezig is zijn: bruine rijst, gist, bananen, peren, lever, nieren, bruin brood en sojabonen.  Men moet er wel rekening mee houden dat vitamine B6 verloren gaat door verhitting.  Hierdoor komt het dat het bereiden van het voedsel er voor kan zorgen dat deze kostbare vitamine toch te weinig aanwezig is, ook al eet men vaak de voedingsmiddelen waarin het aanwezig is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *