Voeding

Vitamine B12: vegetariërs, opgelet !

Wat is vitamine B12 ?

vitamine-b12Vitamine B12 is een onderdeel van de vitaminen uit het B-complex. Men noemt deze vitamine ook cobalamine. Deze vitamine komt in grote mate voor in dierlijk voedsel. Naast de meeste vleessoorten, is deze vitamine ook terug te vinden in zuivelproducten. Vitamine B12 is een zeer belangrijke vitamine voor ons lichaam; want een tekort aan deze vitamine kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Gelukkig is er in onze moderne Westerse wereld een overvloed aan alles, waardoor een tekort eerder zelden voorkomt. Vegetariërs lopen wel een risico om een tekort aan vitamine B12 te krijgen, aangezien zij weinig dierlijke producten eten.

Wat als er een tekort is aan vitamine B12 ?

Als men te weinig vitamine B12 heeft ontstaat er vaak een ontsteking van de tong en van het slijmvlies in de mond. Men heeft ook doorgaans een onaangename lichaamsgeur en men voelt zich prikkelbaarder. Een pijnlijke rug en ontstekingen aan de zenuwen komen ook vaak voor bij een tekort aan vitamine B12.

Oudere mensen krijgen vaak door een gebrek aan vitamine B12 een vorm van dementie. Als zij een tekort hebben komt dat meestal omdat hun maag niet meer in staat is om zoutzuur te produceren en zo kan het bloed geen vitamine B12 uit het voedsel halen.

Wanneer neem je extra vitamine B12 ?

Ook al heeft men geen tekort aan vitamine B12, toch voelen heel wat mensen zich beter als ze een supplement uit de vitamine B – groep nemen. Het lijkt alsof je een verhoogde hoeveelheid energie opgedaan hebt. Dit gevoel komt al vrij snel tot uiting na het nemen van een supplement.

Daarnaast zijn er een aantal mensen die sowieso best een extra dosis vitamine B12 nemen. Het gaat vooral om stevige alcoholdrinkers en mensen die roken en slaappillen neemt. Ook vegetariërs nemen best een extra hoeveelheid vitamine B12, aangezien zij te weinig dierlijke producten consumeren. Niet alleen vegetariërs, maar alle mensen die een eenzijdig dieet volgen doen er goed aan om een extra portie vitamine B in te nemen.

Heel belangrijk bij het innemen van extra vitamine B12 is dat je een product aankoopt dat niet alleen vitamine B12 bevat maar het ganse vitamine B-complex.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B12 is 2,8 microgram per dag. Momenteel zijn er nog geen nadelige gevolgen gekend van een te hoge opname. Dit komt voornamelijk omdat ons lichaam zelf een eventuele overdosis van vitamine B12 kan tegen gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *