Verzadigde vetzuren zijn niet zo gezond
Vetten zijn, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, wel degelijk belangrijk voor ons lichaam en mogen dus niet zo maar uit onze voeding worden weggelaten. Ze zijn een belangrijke energiebron en zijn nodig voor het transport van vitamines in het lichaam. Ze fungeren als warmte-isolator en beschermen de kwetsbare organen. Vetten zijn opgebouwd uit glycerol en vetzuren en het is op het gebied van de vetzuren dat er een verschil is tussen de onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn voor ons lichaam en de verzadigde vetzuren die schadelijk kunnen zijn.
Verzadigde vetzuren kan je vooral vinden in dierlijke producten zoals roomboter, kaas, melkproducten en vet rundvlees. Ze komen ook in chocolade voor en in sommige plantaardige vetten zoals cacaoboter, palmolie en kokosvet. Verzadigde vetten zijn makkelijk te herkennen aan het feit dat ze op kamertemperatuur gestold of hard zijn. In tegenstelling tot de onverzadigde vetten zijn de verzadigde vetten jammer genoeg niet zo goed voor ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in je bloed stijgt wat dan weer kan leiden tot het dichtslibben van bloedvaten wat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk doet stijgen. De inname van verzadigde vetten is zeker niet verboden maar zoals bij alles geldt hier ook de regel dat overdaad schaadt. Als je voor een gezonde levensstijl kiest dan kan je ze maar beter matig gebruiken