Onverzadigde vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding
Ondanks de meestal negatieve connotatie van het woord vet, zijn vetten niet alleen slecht. Ze zijn een geconcentreerde bron van energie en zijn samengesteld uit glycerol en vetzuren. Het is binnen de groep van vetzuren dat je een onderscheid kan maken tussen goede, onverzadigde vetzuren en slechte, verzadigde vetzuren.
De onverzadigde vetzuren komen voor in plantaardige producten en vette vissoorten zoals zalm en heilbot en kunnen in 2 groepen worden onderverdeeld: de enkelvoudige en de meervoudige onverzadigde vetzuren. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren kan je voornamelijk uit plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie en arachideolie halen en ze werken cholesterolverlagend. De meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen nogmaals in 2 soorten onderverdeeld worden, namelijk de omega 3 en de omega 6 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren maar die niet of onvoldoende door ons lichaam kunnen worden aangemaakt. Vandaar dat we ze via onze voeding moeten opnemen. Omega 3 is te vinden in schaal- en schelpdieren, vette en halfvette vis en groene bladrijke groenten zoals spinazie, postelein, waterkers en peulvruchten. Andere bronnen zijn walnoten, lijnzaad, sojabonen, koolzaad en hun afgeleide olie. Omega 3 vetzuren dragen bij tot een goede werking van hart- en bloedvaten Omega 6 is dan weer voornamelijk te vinden in zonnebloemolie, maïskiemolie, sojaolie en druivenpitolie. Deze vetzuren werken eveneens bloeddruk- en cholesterolverlagend. Wil je graag gezond eten dan kies je dus best voor producten met veel onverzadigde vetten.