Voeding

Een lage bloeddruk vermijden.

Een lage bloeddruk is niet dadelijk een reden tot ongerustheid. Bij veel mensen die een lage bloeddruk hebben is dit permanent en zijn er weinig of geen merkbare symptomen. Wanneer er wel symptomen zijn, zijn deze vaak ook het grootste risico bij een lage bloeddruk.

Het duidelijkste en meest voorkomende symptoom is duizeligheid of flauwvallen. Omdat men bij dit laatste het risico loopt om ergens op of tegen te vallen, schuilt hierin ook het grootste gevaar. Vaak wordt het duizelige gevoel gevolgd door hoofdpijn, maar dit gaat na enige tijd weer over.

Een lage bloeddruk kan men op twee manieren aanpakken. Indien de oorzaak gekend is, kan men deze behandelen. Mogelijke oorzaken zijn voedseltekort, gebruik van medicatie, bloedverlies, uitdroging, hartproblemen of een vitaminetekort. Wanneer de oorzaak niet gekend is, kan men zich aan enkele regels houden om zo de bloeddruk te verhogen. Eerst en vooral is het belangrijk niet plots op te staan nadat men lange tijd stilgezeten heeft. Daarnaast zijn lange warme douches of baden te vermijden. In plaats van een zware maaltijd is het beter te kiezen voor regelmatige, lichtere maaltijden. Een beperking van cafeïne en opname van voldoende zout kan wonderen doen. Ook de consummatie van niet-alcoholische dranken is een aanrader voor mensen met een lage bloeddruk. Als al deze zaken niet helpen, kan men kiezen voor aangepaste bloeddrukverhogende medicatie in samenspraak met de huisarts.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *