Voeding

De werking van vitamine A

vitamine-aVitamine A werkt beschermend ten opzichte van het epitheel, of in mensentaal het bovenste gedeelte van de huid en de slijmvliezen.

Vitaminen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden in de voeding voorkomen.  Zij leveren geen energie maar de vitaminen zijn wel essentieel voor de stofwisseling.  De naam vitamine is afkomstig uit het Latijn.  Men herkent er vooral het woord “vita” in wat zoveel als leven betekent.  Het deel “amine” staat dan voor een chemische verbinding.

Dagelijks heeft een mens ongeveer 0,8 mg vitamine A nodig, tenzij men tijdelijk een hogere hoeveelheid nodig heeft.  Dit kan nodig zijn bij een infectie of bij diabetes bijvoorbeeld.  Vitamine A is terug te vinden in lever, boter, margarine, de eidooier en ook in levertraan.

Wat zijn de positieve eigenschappen van vitamine A ?

Vitamine A heeft een aantal niet te miskennen positieve eigenschappen.  De vijf voornaamste zijn:

  • het werkt kankerbestrijdend (op voorwaarde weliswaar dat u niet rookt !),
  • het voorkomt veroudering van de huid,
  • het voorkomt nachtblindheid en werkt positief in op het zicht in het algemeen,
  • het werkt positief in op de sterkte van de botten, op de groei van het haar, op de tanden en het tandvlees,
  • het remt een te snel werkende schildklier af.

Een tekort aan vitamine A kan zich uiten in problemen met het zicht, vooral als het donker is (nachtblindheid); frequente hoofdpijn; verhoogde vatbaarheid voor infecties aan de luchtwegen; problemen met de huid en met het haar en het kan ook zorgen voor nierstenen.

Men moet echter voorzichtig zijn, want een teveel aan vitamine A kan giftig zijn.  Zo wordt aangeraden aan zwangere vrouwen om geen hoge dosissen vitamine A te nemen.  Bij mensen die roken is de kans op longkanker sowieso al verhoogd; maar in combinatie met een hoge dosis vitamine A wordt deze kans nog meer verhoogd.  Ook mensen die regelmatig met asbest werken, gebruiken best geen verhoogde dosis vitamine A.

Voorzichtig omspringen met het gebruik van vitamine A

Men kan extra vitamine A innemen; maar hierbij dient men er wel op te letten dat men geen te hoge dosis vitamine A inneemt.  Om die reden is het dan ook aan te raden dat extra vitaminen aangekocht worden via betrouwbare kanalen.  In die zin moet men er dan wel rekening mee houden dat kwaliteit zijn prijs heeft.  Anderzijds moet men er wel van uitgaan dat een goede gezondheid dan weer onbetaalbaar is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *