Ontspannen

Sauna tips, hoe neem je een gezonde sauna

Een sauna is een droog heteluchtbad tussen de 90 en 100 ° C.
Het woord ‘sauna’ stamt uit van de Finse taal. Een Finse sauna is een houten cabine waarbij er damp wordt verkregen door water te gieten over natuurstenen die op een oven zijn gestapeld. Ook kunnen er kruiden gebruikt worden. In een sauna bevinden zich zit- of ligbankjes op verschillende hoogtes. Hoe warmer je het wil hebben hoe hoger je dus moet gaan zitten.
De wisselwerking tussen opwarming – en afkoelingsfase van het lichaam zorgt ervoor dat het transpiratieproces op gang komt. Het heeft een stimulerende werking op de bloedsomloop , is spierontspannend , en afvalstoffen worden afgevoerd (reinigend) waardoor de stofwisseling in het weefsel verbeterd wordt.
Door regelmatig gebruik van de sauna wordt de afweer verhoogd.
Een sauna neem je het best naakt , zwemkledij zorgen ervoor dat we niet goed kunnen zweten. Je kan kiezen uit privé-sauna’s of gezamenlijke sauna’s . Als het naakt zijn je nogal onwennig ligt , ben je best om voor een privé-sauna te kiezen.

Alvorens je de sauna binnen gaat ben je het best om eerst een douche te nemen en daarbij de lichaamshuid goed te reinigen met zeep en een borstel. Vervolgens goed afdrogen met een handdoek .Een volle maag of een lege maag is ook af te raden. Ook geen lichamelijke inspanningen vlak voor , tijdens en direct na een saunabad ! dit kan overbelasting van het hart en bloedvaten veroorzaken.
Tijdens de eerste saunagang blijf je best 8-12minuten in de sauna. Als je er vroeger uit gaat heeft het helemaal geen nut. Zorg ervoor dat je goed droog bent alvorens je de sauna betreedt (anders duurt het te lang voordat men voldoende transpireert).
Als je in de sauna zit , ontspan dan je spieren en laat de warmte inwerken op je lichaam. Als het tijdens de laatste minuten iets te lastig wordt , doordat je niet goed tegen de warmte kan ben je best dat je gaat zitten met je voeten op gelijke hoogte van je zitvlak. Men kan altijd gebruik maken van een handdoek op de bank uit hygiënische overweging, of omdat het eerste contact vaak te warm is. Na de 8-12minuten in de sauna, verblijf je in koud water of afkoelruimte. Neem een koude douche of spoel je af met een emmer koud water.
Vervolgens stap je het best niet direct terug in de sauna , ontspan even gedurende 8-15minuten. Vergeet niet , dit alles is een fysiek ingrijpende gebeurtenis. Ontspan daarom het best op een ligstoel , ligbed … De voeten goed inpakken en het lichaam licht toedekken.
Vergeet niet te drinken wanneer je dorst hebt , want door het transpireren verlies je heel wat vocht. Na de rustfase ben je klaar voor de 2de of 3de saunagang. Een lichaamsmassage kan tussen twee saunagangen worden gegeven.

Een sauna is dus goed voor ; slechte weerstand, verminderde bloedcirculatie , bij pijnlijke spieren en gewrichten, een onzuivere huid. Of puur uit ontspanning en om tot rust te komen.
Slecht bij : Hart –en vaatziekten , infectiegevaar, hoge of lage bloeddruk. Slecht voor spataders, aderverkalking, verwijde haarvaatjes , koorts , ziekte.
Kleine kinderen onder de 4 jaar neem je best niet mee in de sauna omdat hun temperatuurregelcentrum nog niet voltooid is , sauna kan bij hen koorts opwekken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *