Gezondheid

Energiedip geen kans geven

Heb je ook soms last van een energiedip in de winter ? Je slaapt veel langer en hebt meer zin in zoet. Het is nu eenmaal normaal, de dagen worden korter en je hebt minder energie dan in de zomer. Vooral in de maand januari en februari kan dit een probleem zijn.

Het heeft allemaal te maken met het tekort aan licht of de afname van lichtintensiteit. Licht brengt nu eenmaal positieve energie. De lampen in huis kunnen dit niet vervangen. Sommige mensen hebben het zelfs zo erg dat ze het moeilijk hebben om nog een normaal leven te leiden. Ook is een winterdip gevoeliger bij vrouwen dan bij mannen. Hoe voelt nu zo’n winterdip, wel je voelt je lusteloos en moe, prikkelbaar, je slaapt veel meer en hebt overdreven zin in zoetigheden en je verzwaart. Als je eerder wil slapen maar je kan niet en je hebt helemaal geen zin in zoetigheden en je vermagert. Dan heb je eerder last van een niet-seizoensgebonden dip.

Het ideale tegen een winterdip is lichttherapie. Het ideale zou zijn een weekje op vakantie naar de zon. Maar als dit niet tot de mogelijkheden behoort volstaat bijvoorbeeld een wandeling in het licht van de vroege ochtend (ochtendwandeling) ook. Deze zal helpen tegen de blues. Nu denk je misschien, de zonnebank zal ook helpen. Jammer genoeg niet. Lichttherapie werkt enkel via de ogen. Terwijl je onder de zonnebank ligt sluit je best je ogen of draag je een beschermend brilletje om je ogen te beschermen. Jammer genoeg verdrijven ook de UV- stralen geen ongelukkige gevoelens.

Er is ook een nieuw product op de markt tegen een winterdip. Er wordt een toestel op het oog geplaatst als een soort van bril. Een lichtgevende bril. Het nadeel is wel hiervan dat in het begin van dit toestel je last kan hebben van hoofdpijn of irriterende ogen. Het ideale voor meer energie is gezond eten, veel groenten en fruit. Bewegen, vooral in de natuur. Ontspan en neem tijd voor jezelf! Neem een bad of ga eens naar de sauna. En vooral denk positief!

Pas vooral op dat je dip niet overgaat in een depressie. Want deze hulpmiddelen zijn enkel van toepassing bij een beginnende winterdepressie. In een geval van depressie ben je het best om zo snel mogelijk contact op te nemen met je arts!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *