Algemeen

Wortelkanaalbehandeling: de reddingsoperatie voor een tand

Weet u niet meteen wat een wortelkanaalbehandeling is? We leggen het u uit: Het doel van een wortelkanaalbehandeling is het reinigen en vullen van alle wortelkanalen, zodat er op later tijdstip geen wortelpuntontsteking kan ontstaan. Het verzekert het behoud van een tand die er slecht aan toe is.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u een dergelijke ingreep nodig zou kunnen hebben. Een ontsteking van de tandzenuw die heel wat pijn veroorzaakt is een eerste voor de hand liggende reden. Ook een afstervende tandzenuw of een infectie onder de wortel van de tand kan aanleiding zijn voor een wortelkanaalbehandeling.

Hoe verloopt zo’n wortelkanaalbehandeling nu eigenlijk? Eerst wordt u natuurlijk plaatselijk verdoofd, net zoals dat bij een klassieke vulling het geval zou zijn. Wortelkanaalbehandelingen zijn doorgaans volledig pijnloos. Vervolgens wordt de tand van de rest van het gebit afgezonderd door een zogenaamde rubberdam. Tandbederf of vullingen worden vervolgens uit de tand verwijderd zodat de wortelkanalen behandeld kunnen worden. De wortelkanalen worden vrijgemaakt, gereinigd, ontsmet en gevuld. Het aantal wortelkanalen kan verschillen van tand tot tand. Soms is het er maar één, soms zijn het er meer dan vier.

Na de behandeling kan de tand gevoelig zijn, zodat kauwen even lastig is. In sommige gevallen kan het ook pijnlijk zijn. Hiervoor kunnen echter pijnstillers genomen worden en doorgaans verdwijnen de klachten al na enkele dagen. En voor het behouden van uw tand is dat toch een kleine last, niet?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *