Algemeen

Wijheidstanden trekken: waarom laat u ze verwijderen?

Iedereen kent wel iemand die zijn of haar wijsheidstanden heeft laten trekken. Misschien heeft u ze zelf wel moeten laten verwijderen. Wijsheidstanden of ‘verstandskiezen’ worden zo genoemd omdat ze net als de wijsheid redelijk laat beginnen te groeien.

Helaas zorgen deze tanden vaker voor ellende dan voor wijsheid. Deze tanden kunnen er immers voor zorgen dat de rest van het gebit verkeerd groeit of de nieuwe kiezen kunnen carieus zijn. Bovendien kunnen verstandskiezen er ook voor zorgen dat een degelijke mondhygiëne onmogelijk is. Als een tandarts vaststelt dat er problemen zijn of dat er in de toekomst problemen zouden kunnen ontstaan, dan zal hij of zij voorstellen de tanden te trekken. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de operatie kan hij u ook doorverwijzen naar een kaakspecialist.

Het verwijderen van de wijsheidstanden is al bij al een standaardbehandeling, maar achteraf kan de patiënt toch wat pijn voelen. Ook enige nabloeding en een zwelling van de kaak behoort tot de mogelijkheden. In het slechtste geval kunt u de mond een tijdje moeilijker openen en merkt u een lichte stijging van de lichaamstemperatuur. Maar hoe dan ook: op lange termijn zal uw gebit u dankbaar zijn. Weet u niet zeker of uw verstandskiezen getrokken moeten worden? Ga dan zeker eens langs bij uw tandarts!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *