Algemeen

Tandheelkunde: voornaamste ingrepen

“Tandheelkunde” is een containerbegrip waar heel wat verschillende ingrepen onder vallen. Een overzicht van de voornaamste tandheelkundige ingrepen kan handig zijn om te achterhalen welke behandelingen u misschien nodig heeft of nodig zou kunnen hebben.

  • Orthodontie: Dit is tandheelkunde die zich toelegt op de juiste stand van kaken en tanden. Als u bijvoorbeeld last heeft van scheve tanden, dan heeft u een beugel nodig en moet u een orthodontist opzoeken.
  • Prothetische tandheelkunde: De tandheelkunde die zich bezighoudt met het plaatsen van kunstgebitten, kronen en andere prothesen.
  • Kindertandheelkunde legt zich specifiek toe op het behandelen van de zogenaamde melktanden bij kinderen. Gerodontologie houdt zich dan weer bezig met de tanden van ouderen.
  • Parodontologie: In deze vorm van tandheelkunde staan eigenlijk niet de tanden centraal. Hier gaat de aandacht bijvoorbeeld naar het tandvlees. Als u bijvoorbeeld last heeft van bloedend tandvlees, dan kunt u terecht bij een paradontoloog.
  • Speciale vormen van tandheelkunde: er zijn ook vormen van tandheelkunde die voor heel andere zaken worden gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld forensische tandheelkunde, waarbij gebitten worden gebuikt om slachtoffers te identificeren.

Als u last heeft van tandpijn ligt er misschien een ander probleem aan de basis. Daarom kan het handig zijn om eerst bij een tandarts op consultatie te gaan, die u indien nodig kan doorverwijzen naar een specialist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *