Algemeen

Scheve tanden: doe er iets aan

Gele tanden, rotte tanden of scheve tanden. Wat het probleem ook precies is, tanden zijn erg belangrijk voor een optimaal gevoel van zelfvertrouwen en zelfzekerheid. Hoewel men scheve tanden niet zelf kan voorkomen, kan men er wel voor zorgen dat de tanden alsnog mooi recht komen te staan. Dit gebeurt meestal aan de hand van beugels. Daarvan bestaan er twee courante varianten: de vaste beugel en de uitneembare beugel.

De vaste beugel is ook wel bekend onder de naam “blokjes” of “slotjes”. Op elke tand wordt zo’n blokje gekleefd en die worden onderling verbonden door een dun draadje. Door deze draadjes een bepaalde spanning te geven, wordt er op elke afzonderlijke tand kracht uitgeoefend. Het resultaat is dat zowel de tandkroon als de tandwortel erg langzaam van plaats veranderen.

De uitneembare beugel bestaat uit een plaatje in kunststof dat tegen het gehemelte wordt gedrukt. De beugel wordt aan de kiezen gekoppeld door draadjes, die men ook na verloop van tijd steeds meer gaat aanspannen. De werking van uitneembare beugels is beperkt. Tanden die te veel vooraan uitsteken of net te veel naar binnen buigen kunnen gecorrigeerd worden, maar om te tandwortel en de tandkroon echt van plaats te veranderen, is men aangewezen op een vaste beugel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *