Algemeen

Kronen voor tanden

Kronen zijn “kapjes” van metaal of porselein die precies passen over een tand of kies die is afgeslepen. Het kapje wordt op de tand of de kies vastgelijmd, met als bedoeling de tand zijn oorspronkelijke vorm terug te geven of een betere vorm te geven.

Er zijn verschillende redenen en oorzaken waarom iemand kronen voor tanden nodig kan hebben. Ten eerste is het mogelijk dat een aanzienlijk deel van de tand of kies verloren is gegaan door vergevorderd tandbederf. In dit geval zijn kronen de enige oplossing, aangezien er niet langer voldoende houvast is om een vulling te gebruiken. Het is uiteraard ook mogelijk dat iemand een tand heeft gebroken bij een ongeluk. Ook dan zijn kronen de oplossing. Sommige mensen kiezen voor kronen uit esthetische redenen: Ze hebben verkleurde of vervormde tanden vooraan in de mond en willen die camoufleren met kronen.

Wat de reden ook is, de manier van aanbrengen is doorgaans grotendeels hetzelfde. In eerste instantie moet de tand worden afgeslepen, zodat er plaats is om het kapje aan te brengen. Vervolgens wordt een nauwkeurige afdruk van het gebit gemaakt, die wordt afgegoten in gips. Op basis van dit model wordt de kroon op maat gemaakt. Vervolgens gaat men na of de kroon past in het gebit en of de patiënt nog goed kan bijten. Tenslotte kan ook nog aan kleurbepaling gedaan worden, zodat de kroon niet opvalt tussen de natuurlijke tanden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *