Huid

Wat met een koortslip?

Heeft u wel eens last van een koortslip? Het begint met een tintelend, branderig gevoel op de lip en binnen de kortste keren verschijnt er een blaasje dat aardig pijn kan doen. Na verloop van tijd ontstaat er een korstje. Tussen het verschijnen en verdwijnen van zo’n blaasje liggen meestal 7 à 10 dagen.

De koortslip staat bekend als ‘herpes labialis’ en wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Wie dit virus in zich draagt, kan er niet meer vanaf raken omdat het virus zich buiten het bereik van ons afweersysteem bevindt. Het virus blijft levenslang in het lichaam. In tijden van verminderde weerstand of stress kunnen dus altijd koortsblaasjes ontstaan. Ook een lange blootstelling aan UV-licht kan een koortslip doen ontstaan. Op zich is dit virus niet gevaarlijk, maar het zorgt wel voor ergernis en schaamte bij de mensen die eraan lijden. Voor baby’s is Herpes Simplex wel levensgevaarlijk, dus mensen die regelmatig last hebben van een koortslip moeten steeds oppassen met het knuffelen en kussen van baby’s.

Voor de koortslip bestaan verschillende behandelingen. Zo zijn er zalven op basis van zink. Deze zalven voorkomen de vorming van een blaasje omdat het zink vocht onttrekt aan het beginnende blaasje. Er bestaan ook anti-virusmiddelen, voornamelijk op basis van aciclovir, die de groei van het virus kunnen remmen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *