Huid

Puistjes

Puistjes is één van de meest voorkomende aandoeningen waar we allemaal wel mee te maken krijgen. Puistjes, pukkels of acné slaan allemaal op hetzelfde en zijn eigenlijk ontstekingen van de huid. De ontstekingen worden veroorzaakt door een te grote productie van talg, deze talg geeft een vettige huid als gevolg en zorgt ervoor dat je talgklieren gaan verstoppen. De meeste mensen hebben last van puistjes tijdens hun pubertijd.

Oorzaak puistjes

Hoe komt het dat je puistjes krijgt? Waarom krijgen de meeste mensen tijdens hun puberteit puistjes? Het is zo dat er tijdens de puberteit een toename is in de geslachtshormoon productie. Hiermee gaat gepaard dat de talgklieren gaan vergroten en er meer talgproductie komt. Doordat er dus een overmatige talgproductie is tijdens de puberteit, raken de uitgangen van de talgklieren verstopt. De verstoppingen zorgen voor een ontsteking van de huid, ook wel gekend als puistjes of puisten.

Puistjes voorkomen

Puistjes voorkomen gaat jammer genoeg niet. Je krijgt er last van tijdens je puberteit of niet, bij elke mens is dit anders. Puistjes zijn in hoofdzaak genetisch bepaald, maar er zijn wel bepaalde zaken die de puisten erger kunnen maken. Psychologische stress, een hoge vochtigheidsgraad van je omgeving, afsluitende cosmetcia en spannende kledij zijn enkele factoren die je puistjes kunnen verergeren. Houdt hier dus rekening mee als je je acne niet wil verergeren.

Littekens acné

Van puistjes kun je littekens krijgen. Littekens van acné komen meestal niet voor, maar wanneer je een zware vorm van acné hebt, dan kan je eventueel later hieraan littekens overhouden. Als je je puistjes gaat uitduwen, dan breng je eigenlijk een verwonding toe aan je huid, daarom is het dus beter om je puistjes niet uit te duwen. Als je toch gaat puistjes duwen, en je hebt geen propere handen of nagels, dan maak je de ontstekingen alleen maar erger.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *